Low-Vision

Slechtziendheid houdt in dat er aan beide ogen een blijvende, niet te verbeteren, vermindering van de visuele functies is.

 

Veel voorkomende oorzaken van slechtziendheid:

  • Maculaire degeneratie
  • Diabetische retinopathie:suikerziekte
  • Glaucoom
  • Retinitis Pigmentosa
  • Cataract

 

 

Symptomen

Centrale uitval van het zicht 

Bij macula degeneratie wordt het centrale zicht aangetast, het perifere zicht blijft steeds bewaard. Het herkennen van gezichten wordt moeilijker, lezen en schrijven vraagt veel meer inspanning of lukt niet meer: het lijkt of er letters van woorden plots wegvallen, delen van een zin ontbreken,... 

 

   

 

 

Scotomen (vlekken) in het gezichtsveld

Ten gevolge van diabetes of glaucoom kunnen delen van het gezichtsveld beschadigd raken. Het lijkt of de patient plaatselijk ‘vlekken’ in het gezichtsveld ziet, bepaalde delen worden minder scherp gezien, of zelfs helemaal niet meer gezien, zodat delen vanhet gezichtsveld wegvallen en niet meer worden waargenomen.

 

 

 

Tunnelzicht

In een laat stadium van glaucoom of bij sommige vormen van retinitis pigmentosa kan ‘tunnelzicht’ ontstaan. Bij tunnel- of kokerzicht is er een toenemende vernauwing van het gezichtsveld. Het blijft vaak wel mogelijk om kleine lettertjes te lezen, maar de gezichtsveldvernauwing zorgt ervoor dat het lezen van een tekst of zich verplaatsen moeilijk gaat. De persoon met tunnelzicht heeft geen overzicht en moet de ruimte of de te lezen tekst afscannen om tot een totaalbeeld te komen.

 

   

 

 

 

Gezichtsvelduitval

Bij hemianopsie is er een uitval van de linker-of rechterhelft van het gezichtsveld. Bij uitval van een kwart van het gezichtsveld (bijvoorbeeld linksonder) heet dit quadranopsie.

 

 

 

Wazig zicht

Doordat bij cataract de ooglens geleidelijk aan meer troebel wordt, ontstaat een wazig zicht, best te vergelijken met wat je ziet door een vuile bril die je niet kan afzetten.